miercuri, 22 ianuarie 2014

Centrele de date

1% din consumul total de energie electrică este determinat de centrele de date (cele mai importante centre de date sunt cele care fac managementul traficului de date mobile precum şi cele care gestionează transferuri bancare).

Cam o treime din acest 1% este reprezentat de soluţiile de răcire, soluţii care în mare parte sunt bazate pe sisteme de ventilaţie. În prezent operatorii din cloud sunt presaţi (mai ales cei din SUA bineînţeles) de către ONG-urile militante pentru protecţia mediului, chiar la nivel politic, să îşi scadă amprenta de CO2.

O soluţie foarte interesantă este răcirea prin imersare în uleiuri speciale. Există încă şi însă o reticenţă imensă din partea exploatatorilor şi fabricanţilor de servere în ceea ce priveşte renunţarea la metoda clasică de răcire ce implică manipularea aerului şi direcţionarea eficientă a acestuia în vederea răcirii.

3M s-a implicat extrem de mult în dezvoltarea şi fabricarea lichidelor de imersie în vederea răcirii. Aveţi mai jos un exemplu. Acum, se pune întrebarea, cum vor fi depanate/folosite serverele băgate în căzi dedicate?! Probabil că e necesară adoptarea unei soluţii de acest gen de către giganţi precum Google ca să apară efectul de domino şi să se renunţe la răcirea prin ventilaţie, mult mai puţin eficientă decât cea prin imersie în ulei.

Un comentariu:

  1. pe langa cursurile cisco o sa se ceara la interviuri si cursuri de scuba diving :))

    RăspundețiȘtergere

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă