duminică, 19 ianuarie 2014

PISA

Un test care spune multe despre starea sistemelor de educaţie la nivel mondial. Poate aţi citit despre el; vă recomand să vedeţi cam ce subiecte se dau la astfel de testări.

În situaţia rezultatelor de aici se observă cum Asia domină clasamentul. Explicaţia pe care foarte mulţi o dau este că ţări precum Coreea de Sud sau China aplică în mod eficient un curriculum unitar. Practic nu sunt diferenţe între manualele de matematică în Coreea, spre exemplu.

Mulţi pun pe seama manualelor situaţia şcolară determinată de testele PISA. Eu zic aşa: cu un manual prost un profesor excelent şi determinat poate face miracole. Statele Unite, spre exemplu. Acolo nu există curriculum naţional. Acolo, manualele diferă de la stat la stat. În clasamentul PISA, Statele nu excelează; sunt în urma unor ţări aparent mai slabe dpdv economic şi chiar social precum China, Polonia, Cehia sau altele. Motivul este exact cel legat de aplicarea unor noţiuni în mod diferit de la stat la stat.

De ce Coreea spre exemplu are un punctaj atât de bun? Elevii sud-coreeni stau destul de mult pe la şcoală. După ce i se termină orarul clasic normal dintr-o zi. un elev este obligat să se prezinte la un aşa numit “hagwon”. Hagwon este un profesor-tutor care are rolul de a oferi suport elevilor în noţiunile pe care aceştia nu le înţeleg. Practic, acum în Coreea de Sud hagwon-ii sunt mai mulţi decât profesorii. Un fel de meditatori, dar obligatorii. Unii fac şi milioane de dolari pe an, precum cel de aici.

Ceea ce doresc eu să punctez este că pregătirea suplimentară, fie că vorbim de limbi străine, biologie, matematică sau desen este întotdeauna benefică. Ministerul Educaţiei din România ar trebui să preia un astfel de model, având în vedere că deja infrastructura meditaţiilor există şi o ştim toţi. Elevii ar trebui să fie obligaţi să aibă un soi de hagwon în România, şi asta pe bani. O să spuneţi că în România s-ar putea să nu meargă. Eu spun că în România, o ţară cu tradiţie în obţinerea de medalii la olimpiade an de an, s-ar putea să merite încercat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă