marți, 21 ianuarie 2014

Plăcinţică mică, dar dulce

În luna mai a anului 2009 lua fiinţă Fundaţia Raspberry Pi care îşi propunea să introducă pe piaţă un concept nou: un computer de dimensiuni reduse ce putea fi uşor programat şi destul de ieftin ca să nu creeze disconfortul plăţii unei sume mari de bani. Ideea în sine nu era tocmai nouă, pionierul acesteia fiind Eben Upton, care încă de prin 2006 îşi punea problema că studenţii din acea vreme nu mai erau atraşi de programare. Un student din 2006 când pornea un computer îi apărea interfaţa grafică direct şi PCul era gata de utilizat spre deosebire de anii 80 când deschiderea unui Spectrum sau a unui Commodore 64 presupunea intrarea direct în linia de comandă, acest fenomen practic constituind un impuls către a învăţa programare.

Fiind un computer miniatural, de dimensiunea unei cărţi de credit, Raspberry Pi este bazat pe un sistem de operare din familia Linux (Raspbian, o clonă de Debian, Pidora, o clonă de Fedora şi multe altele) şi are ca principal motor pentru programare limbajul Phyton.

În momentul de faţă există pe piaţă două tipuri de Raspberry Pi. Prima ediţie, modelul B are 512MB RAM, Ethernet, două porturi USB şi altele. Adoua ediţie, modelul A are doar 256MB, nu are Ethernet şi are un singur port USB. Diferenţa între ele este şi preţul, dar nu este o diferenţă enormă. PONT: există zvonuri pe la fundaţie că s-ar pune de o extindere la modelul C la un preţ mai mare dar cu mai multe dotări, însă asta în vreo 2 ani.

De unde preţ aşa mic pentru un computer? Păi Raspberry Pi se bazează pe conceptul SoC (System-On-a-Chip). Procesorul central, procesorul grafic, memoria RAM precum şi controllerul USB se regăsesc toate încorporate într-un singur circuit integrat. Soclul SD permite ca Pi să poată boota direct de pe un card SD, unde poate fi instalat sistemul de operare.

Preţul? Pe plaiurile mioritice, modelul B costă undeva la maxim 180-200RON, cu livrare din stoc. PONT! Aici îl găsiţi la un preţ de aproximativ 150RON, cu două condiţii: să îl comandaţi online şi să aşteptaţi după el până prin luna mai. Tot aici, găsiţi şi toate accesoriile necesare.

Trebuie să aveţi în vedere că nu e de ajuns să luaţi doar Raspberry Pi ca să îl puteţi folosi. Mai trebuie să cumpăraţi şi:

- un alimentator; atenţie la putere, să fie undeva la un curent consumat de 1A, chiar şi 1,5A dacă veţi conecta accesorii pe USB ulterior

- o carcasă; nu e frumos să îl ţineţi pe birou aşa nud; aveţi carcase gârlă pe site-ul de mai sus (un proiect Kickstarter absolut fantastic găsiţi aici)

- un cablu HDMI sau RCA pentru a îl conecta la monitor/TV

- o tastatură şi un mouse USB, fie cu fir fie wireless

- un card SD de minim 4GB; recomand un card clasa 6 de 8GB

- un HDD/stick extern pe care să ţineţi filmele, pozele şi alte necesare

- un hub USB cu minim 4 porturi pe care să conectaţi tastatura, hardul extern şi ce mai aveţi nevoie (un webcam spre exemplu)

Un calcul simplu spune că pentru vreo 350-400RON puteţi avea un computer performant de dimensiunile unei cărţi de vizită care va face mai smart orice Smart TV de pe lumea asta şi care vă poate ajuta să faceţi câte nu aţi visat vreodată. Un PONT pentru cunoscători: deoarece Pi suportă prin noua variantă de Raspbian şi SSH, puteţi accesa prin reţea micuţul computer de la propriul PC/laptop, fără a mai fi nevoie să folosiţi un monitor/tastatură/mouse adiţionale.

Ce puteţi face cu el? Păi hai să vedem!!!

Media Center XBMC

Ăsta pare a fi cel mai popular proiect ce utilizează Pi. E şi normal! Poţi să îţi gestionezi biblioteca media (filme, muzică, poze etc.) direct de pe TV, atât de pe un hard local/reţea cât şi din cloud (vezi aici detalii despre serviciile cloud). Nu mai spun că-ţi vei putea controla Smart TV-ul direct de pe smartphone cu o aplicaţie dedicată. Şi multe altele. XBMC e foarte tare!!!

PC All-in-one

Dacă tot ai un monitor, un mouse şi o tastatură, de ce să nu transformi totul într-un PC all-in-one? Omul ăsta a făcut minuni cu Pi.

RasPiLapse

Poţi fotografia o oră şi să faci timelaps-uri precum profesioniştii. Cu puţin Phyton şi apelând la cunoştinţele tale minime de minitehnicus, poţi să obţii lucruri extraordinare cu minunăţia de Pi.

Monitorizare video

Am un coleg care urmează să devină tătic. Are în plan să folosească un monitor video pentru bebei. O altă situaţie: posesorii de animale de companie, în special cei ce posedă mândrii pisici, pot să îşi construiască singuri un sistem de monitorizare video în care să urmărească şi din Honolulu ce se întâmplă la ei acasă. Aici puteţi găsi detalii concrete aici. SSH-ul face minuni, nu?

Bineînţeles că Internetul geme de proiecte exxxtrem de interesante cu Raspberry Pi. Dintre preferatele mele le menţionez pe cele de aici sau aici.

Să plăcintiţi cu spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă