sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Societate de narcisişti?

Nu e greu să realizăm de ce Internetul devine pe zi ce trece incinta perfectă pentru un narcisist. O zonă în care o persoană poate crea pseudo-relaţii în care să li se poată arăta în toată “splendoarea” cu scopul final de a îşi hrăni devoratorul dar în acelaşi timp ultra-delicatul ego. Internetul oferă anonimitate şi audienţă maximă deopotrivă.

În psihologie există tratate care postulează că o persoană are două eu-ri. Eul prezent şi Eul posibil. Şi Internetul oferă mediul perfect unde un narcisist să îşi expună Eul posibil.

În consecinţă ştiinţa leagă concret narcisismul cu activitatea unei persoane pe Facebook, Twitter, Tumblr ş.a.m.d. Dar sunt şi diferenţe: unele persoane folosesc social media doar pentru a sta conectaţi cu cei pe care îi cunosc sau le sunt aproape de suflet. Există diferenţe între faptul că o persoană narcisistă postează frecvent şi faptul că o persoană petrece jumătate de zi făcând simplu scroll în News Feed.

Ce se întâmplă în viaţa reală cu narcisiştii? Îşi creează relaţii extrem de uşor, unii devin lideri însă în final cunoscuţii ajung să vadă prin ei şi să constate cât sunt de superficiali. Deasemenea, în viaţa reală un narcisist are o stimă de sine la cote ce devin uneori alarmante. Dar e o mică şmecherie aici. Stima asta de sine este permanent EXTREM de fragilă. De ce? Păi dacă încerci să ataci postarea pe Facebook spre exemplu a unui narcisist, stima de sine a acestuia scade dramatic. Narcisistul are apoi nevoie de victorii şi nu de critici, tocmai pentru a ridica, cotele stimei de sine.

Întrebarea de baraj este: “Ne îndreptăm către o societate de narcisişti?”. Răspunsul există deja în mintea multora: “Suntem o societate de narcisişti.”. Ca să întăresc puterea acestui răspuns exemplific prin însuşi motivul pentru care acest articol e scris în aceste momente. La înmormântarea lui Nelson Mandela s-a întâmplat asta:

În timp ce înmormântarea stătea să înceapă, Obama, David Cameron şi Helle Schmidt (prim ministrul danez) trăgeau un multi-selfie, sau groupie, cum îi mai zic unii.

Un comentariu:

  1. Poate ca in evolutia noastra ca si specie, e doar o etapa necesara

    RăspundețiȘtergere

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă