luni, 10 februarie 2014

Despre renunţare

Am citit asta.

Şi acum, a renunţa la ceva înseamnă precedentul pentru a accede către alte sfere, poate mai înalte sau nu. Libertatea pe care, unii, o avem în a renunţa la ceva anume trebuie văzută precum un privilegiu.

Fii-mea a fost la dansuri. Apoi, începând şcoala adevărată (clasa I , nu clasa 0) a decis să renunţe. Acum, se pune problema concursurilor de română şi mate, concursuri care (încă o dată, noi părinţii şi ei, dascălii credem) au menirea să pregătească copilul cu ideea de examinare şi mai ales cu noţiunea de participare de unul singur la un eveniment de acest gen.

Ideea de bază este că trebuie să ne consultăm copii. Dacă pentru ei e capăt de ţară în mod evident există un motiv. (Ne)motivaţia îi poate dăuna unui copil, mai ales dacă îi sunt impuse anumite lucruri fără de care s-ar putea lipsi şi ar putea face ce îi place. Dacă nu o să vrea să meargă la respectivul concurs pentru că îi e teamă, atunci trebuie să îi ascult doleanţa şi să nu o forţez să participe “că aşa a zis tati”.

Desigur că renunţarea nu poate fi făcută pentru orice lucru. Oricât de aiurea poate deveni la un moment dat, la job nu renunţi aşa, imediat. La fel, divorţul. Nu poţi divorţa dacă eşti normal la cap şi din prima. Trebuie în primă fază să acorzi răgaz.

Dar, renunţarea poate fi şi un lucru foarte bun. Mai ales pentru un copil. Deoarece la vârste fragede copilul are de unde alege, renunţarea la un anumit lucru sau la o anumită activitate, chiar şi din plictiseală, poate conduce pentru copchil la nenumărate oportunităţi. Copilăria trebuie şi poate să fie vârsta descoperirilor perpetue şi a învăţării unei pleiade complete de lucruri, trăiri şi principii.

Ajung să cred că a îţi învăţa şi chiar îndemna copilul să renunţe la activităţile care nu îi fac bine, mai ales psihic vorbind, este una dintre cele mai valoroase lecţii de viaţă pe care i le poţi furniza, ca părinte.

Ascultaţi-vă copiii. Dacă le place mult să picteze, să decupeze sau să joace macao, nu le îngrădiţi prea mult activităţile preferate. Acum să nu se înţeleagă faptul că trebuie să facă numai asta, spun doar că aceste lucruri trebuie să se întâmple des. Mult mai des.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă