vineri, 14 februarie 2014

Mizerie, jeg şi silă

Deunăzi am revenit în ţară. Pe strada mea şi pe alte străduţe adiacente zăceau în mod cataclismic parcă munţi şi pe alocuri masive muntoase de zăpadă înnegrite de jegul cotidian. Şi am adăugat această dezordine mizeră la lista neajunsurilor acestui popor secătuit de ce este mai sfânt şi mai demn pentru o naţie. Negreala masivelor adunate mârşav la colţ de trotuar nici că “ilumina” mai bine starea naţiunii.

Trăim vremuri mizere. Ne zace în suflete jegul indus de televiziuni, de către politicieni şi de către aproapele nostru. Nu epidemia de gripă ce stă să apară după colţul primăvăratec în această perioadă este cea care e periculoasă ci “o epidemie înfricoşătoare de meningită morală” aşa cum spunea Goga în alte timpuri, de altfel la fel de mizere, este cea care reprezintă pericolul absolut.

Simona Halep a ajuns în top 10 WTA (ieri s-a calificat în sferturi la Doha). Mircea Cărtărescu a luat Premiul Tormenta cu a sa “Nostalgia” pentru cea mai bună carte a unui autor străin publicat în Spania. În anul şcolar 2012-2013 pe lângă medaliile de argint şi de bronz, olimpicii români au adus în ţară 53 de medalii de aur. Câţi am auzit despre Vasile Ernu, Marius Chivu, Florian Filip, Dan Lungu, Cosmina-Andreea Manea, Dan Andronic, Marius Bocanu şi mulţi, mulţi, mulţi, mulţi alţii?

Cine vorbeşte în presă şi/sau în structurile societăţii civile despre ei? Mult prea puţini. Justificarea poate fi evidentă pentru unii, dar oportunismul ei este jignitor pentru ce a mai rămas din valorile naţiei române.

Presa noastră, în special cea vizuală, nu lasă loc iluminării spiritului cultural nici măcar o clipă. Organele genitale sunt aduse la rang major şi asta la orele de vârf. Ne sunt induse (şi mai ales vlăstarelor naţiei) modele sociale pervertite în mod deliberat, modele care nu prin înfăţişarea lor, de altfel hidoasă, nu prin atitudinea lor şi nu prin aroganţă ies în evidenţă ci prin limbajul folosit.

Da, limbajul şi vocabularul minimal folosit în emisiunile care se revarsă peste noi toţi la TV (şi radio) în serile de acasă, sunt factori semnificativi ce contribuie la alienarea noastră spirituală.

Mediul lingvistic în care respirăm hrăneşte calitativ informaţia procesată de către creierele noastre. Când zilele ne sunt invadate (TV, Facebook etc.) permanent şi în cel mai mârşav mod posibil de înjurături, ocări, interjecţii şi abjecţii, atunci substanţa şi fondul lingvistic ni se reduce drastic. Şi ce e mai grav e că acest lucru se întâmplă încă din clasele primare ale şcolii pentru copiii noştri.

Singurul tratament viabil este accesul la stratosfera de calitate, la acea stare de sus a limbii române. Şi ea nu poate fi abordată decât apelând la valorile naţiei, alea care au mai rămas. La scriitori, la olimpici, la filozofi, la dascăli şi la alţii. Ei sunt singurii doctori ai naţiei. Ei sunt aceia care asigură ieşirea din excesul de jeg moral ce ne inundă în mod cotidian. Ei sunt educatorii de seamă, profesorii de vorbire şi de spirit. Valorile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă