vineri, 7 februarie 2014

Ropote

De obicei, pilotul se află la manşa unui avion pentru a îl desprinde de la sol, pentru a îl purta prin aer făcând faţă turbulenţelor şi pentru a îl ateriza în condiţii de perfectă siguranţă la destinaţie. A dat pilotu’ un car de bani pe şcoala de pilotaj. Şi dacă a mai făcut-o şi în România e recunoscut ca un profesionist. Şcoala românească de aviaţie este una dintre cele mai apreciate şi în acelaşi timp mai căutate şcoli de piloţi din lume.

Unii spun că şi alţi reprezentanţi, unii chiar de seamă, o fac. Alţii pretind că aceştia au învăţat de la români. Nu acesta e subiectul. Încerc să îmi explic de ce aplaudă românii la aterizare.

Se poate pune pe seama spiritului de turmă. Dacă aplaudă 3-4 uşuraţi că roţile aeronavei au atins pista, aplaudă şi restul de snobi. Dar refuz cu încăpăţânare să cred că restul de persoane sunt snoabe şi aplaudă ca atare.

Întrucâtva consider că este vorba de educaţie. Gândiţi-vă puţin. Ce vă puneau profii să cântaţi când ajungeaţi cu autocarul înapoi din excursie? “Ş-altă datăăă, ş-altăă datăă…”. Şi râdeam, şi aplaudam de fericire că am ajuns. Cred că asta ar putea fi o explicaţie. Confirmarea că am ajuns, şi întregi chiar, din călătorie.

Acum, să extrapolăm puţin. Cum ar fi dimineaţa după ce ai urcat în metrou la Dristor şi ai ajuns la Piaţa Unirii, alături de cei care coboară să aplauzi frenetic. Eventual să şi fluieri. Sau cum ar fi să te urci binevoitor în microbuz la Butea şi când ajungi la Iaşi, înainte să oprească şoferul (bine, ar trebui să ştii unde opreşte în prealabil) ai aplauda enervant de apreciativ.

Ceea ce vreau să punctez este că pilotul ăla e instruit bine. Ştie ce să facă dacă sunt turbulenţe. Ştie să aterizeze chiar şi în condiţii de vânt puternic. Gândiţi-vă cum ar aplauda românii la aterizări precum cele de mai jos. Cred că ar pune lauri pe umerii pilotului.

Fraţilor, aplauzele sunt pentru aprecierea prestării unor servicii de divertisment cel puţin sub forma unui spectacol. Atât.

Altfel, vă invit să vedeţi nişte aterizări dibace. Sper să nu aplaud la sfârşit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă