sâmbătă, 10 mai 2014

Red Pitaya

Am scris deunăzi despre Raspberry Pi. Un prim efort de tip open-hardware, care acum a ajuns să devină ceva mult mai interesant.

Acest ultim efort se traduce prin apariţia Red Pitaya. Pentru cei care ştiu cât costă un generator de funcţii, un osciloscop şi alte câteva instrumente de măsură, vor sări un pic de pe scaun când le voi spune că Red Pitaya va costa undeva sub 400€. Cel mai probabil că o să sară ca arşi şi nu au să mă creadă defel.

rpi

Da. Mai precis vreo 386€. Ce aveţi în banii ăştia? Păi să vedem:

- 2 intrări RF în 50MhZ

-2 ieşiri RF în 50 MhZ

-4 canale de intrări analogice pentru măsurare/simulare procesare

-DSP integrat, 4 GB de RAM

-conectare directă prin USB la laptop/tabletă pentru vizualizarea formelor de undă

-soft PicoLog pentru data-logging de calitate

Cine lucrează în cercetare ştie că 400€ pentru aşa ceva e un fleac. Numai un generator de funcţii de 50Mhz costă (mă rog şi cu alte brizbrizuri, dar care aici pot fi emulate uşor din Linuxul pe care se bazează Red Pitaya) mii de €. Şi aici aveţi 2. Nu mai zic şi de preţul unui osciloscop.

Urmează să se lanseze şi sunt sigur că va face vâlvă mare, mai ales în mediile academice. Chiar şi pe la noi. Exact cum a făcut Pi.

Doritorii să vină la mine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă