vineri, 6 iunie 2014

Despre mândria de a te afla român

Zilele astea toată lumea se află în susținere și suspensie în același timp. Pe buzele tuturor este numele Halep. Cu toții cunoaștem ce isprave realizează fătuca asta pe la meciurile de tenis. Dar Halep, care de altfel este un model de caracter și de determinare cum rar îmi este să văd la un sportiv român (sau, mă rog, n-oi mai fi observat eu de mult pe la sportivii conaționali), dă o lecție dură și o palmă grea pe obrazul îngroșat al societății românești.

Echipa Națională o susține cu un groupie. La fel și Scorpionii Negri. La fel și mulți alții. Până și stimabilul Ion Țiriac, deși a punctat oarecum eronat inconsecvența în joc a jucătoarei într-o serie de intervenții, recunoaște acum că Halep are forță și că face figură frumoasă acolo unde joacă, prin talent, determinare și caracter.

Care e lecția?

Păi hai să reflectăm. Halep joacă de la 4 anișori tenis. Nu are vacanțe, nu iese în cluburi, nu ajunge pe la Capatos. Printre multe altele, cam astea sunt ideile principale care abundă acum pe sursele de știri online și offline. Oameni buni, Halep (nici măcar nu ar trebui să îi spunem Simona) e o jucătoare de tenis. Nu o mai tratați ca pe o persoană pe care o cunoașteți; nu îi mai spuneți pe prenume, nu vă mai dați fani după două/trei/patru... finale jucate. Pentru că nu sunteți.

Pot să bag mâna în foc că înainte cu vreo lună de zile, nici 1% dintre așa-zișii fani ai lui Halep nu știau că în 2008 a câștigat finala de la Roland Garros la junioare. De ce? Păi simplu. Pentru că puțin le păsa în 2008 de Halep.

Acum, pentru că face performanță, e cel mai discutat subiect. Pentru oameni care nu îi știu deloc povestea, performanțele și sacrificiile. Vorbiți voi fani adevărați și de faptul că Halep a avut șansă. Nu e Williams, nu e Li, nu e Radwanska.

Dacă mâine în finală Halep joacă deplorabil, presa (și aici nu scriu doar despre presa autohtonă, ci despre cea mondială) va fi dură și va taxa. Și ce e mai grav este că o vor face și "fanii". Este exact ce se întâmplă acum cu suportul pentru naționala lui Pițurcă. Lipsește dacă nu sunt rezultate. Și ce susținere mai ipocrită ca asta poate să existe?!

Palma pe care Halep o dă societății românești ustură. Tare. Iese unul precum Ponta și spune că el a dat mulți bani Federației de Tenis. Cât de puerilă poate să fie abundența de prostie a acestui personaj?! Halep este produsul dragostei și pasiunii sale pentru tenis, nu a Federației de Tenis care știm cu toții cât și cum sprijină juniorii. Dacă i-ar sprijini așa cum pretinde, ar fi pline concursurile de Simone Halep.

Lăsați deoparte ipocrizia. Mulți dintre voi nu sunteți fani tenis sau Halep. Vedeți în Halep nu un subiect actual și trecător de discuție ci un model pentru copiii voștri, pentru eventuala lor năzuință de a se apuca de sport.

Astfel de modele lipsesc. Valorile pe care le induc lipsesc aproape totalmente din nucleele societății noastre. Cine vorbește despre performanțele de la olimpiade? Despre cei care muncesc și aduc rezultate? Diferă aceste rezultate de calificarea într-o finală Roland Garros? Nu. Toate implică muncă și sacrificii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă