vineri, 5 septembrie 2014

Legea lui Goodwyn

Un avocat american pe nume Mike Goodwyn a enunţat prin 1990 o lege care spune că pe măsură ce o discuţie online se extinde mai mult, probabilitatea enunţării unei comparaţii cu Hitler sau naziştii în general se apropie de 1.

Legea respectivă are aplicaţii în reducerea comparaţiilor ce tind să devină hiperbolice în mimetică. Mimetica este ştiinţa care operează cu memele, unităţi de informaţie culturală ce se poate propaga prin diferite căi de la o conştiinţă la alta. Mimetica este într-o mare măsură similară geneticii, mema fiind similară genei.

Un exemplu de memă este exact comparaţia cu Hitler amintită mai sus. Mema este o unitate informaţională ce trebuie transmisă, şi se pare că prin comparaţia cu sistemul nazist, deoarece acest sistem a influenţat conştiinţa globală umană în mod iremediabil, oamenii transmit în mod conştient către alte conştiinţe (interlocutorii din discuţia online amintită mai sus) informaţia aka mema.

Memetica este mult mai complexă şi mai greu de înţeles ca ştiinţă/disciplină decât genetica. Genele se transmit prin celulele sexuale, au deci o componentă profund discretă, pe când memele sunt transmise printr-un mecanism mult mai complex: limbajul. Şi aici intervine frumuseţea legii lui Goodwyn: oricât de mult avansează o discuţie, indiferent de subiect, se va găsi un individ care să se interpună între biologic şi cultural, prin transmiterea unei meme; ca şi când, celulele nervoase au un ţel inconştient în determinare conştientă.

Dăştept dom'le nea Goodwyn ăsta. Şi acum, treceţi la discuţii online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă