joi, 30 octombrie 2014

Turment

Săptămâna aceasta este ultima dinaintea votului pentru Marele Bărbos al Ţării.

Tot ceea ce suntem, tot ceea ce facem, modul în care ne comportăm, cu semenii, cu lucrurile ce ne înconjoară, cu partenerii din trafic, cu copiii, cu rudele, cu clienţii, cu banii şi cu tot ce ne dictează algoritmic viaţa reprezintă o dogmă ce ne-a fost implantată gradual de către educatorii, dascălii şi nu în ultimul rând, părinţii noştri.

Da! Părinţii noştri care nu au avut viziunea de a ne determina la momentele cheie existenţa de acum. Prin vot. Părinţii care s-au gândit la votare ca la o pedeapsă a trecutului şi nu ca la o celebrare a oportunităţilori viitorului.

Părinţii sunt cei care ne-au format comportamentul social; unii ne-au închistat, alţii ne-au lăsat liberi. Şi nu, nu banii au dictat, nu foamea a determinat reacţia la vot, ci dorinţa asiduă de a îi pedepsi pe cei din trecut, pe care culmea i-au şi ales, tocmai din cauză că s-au lăsat orbiţi de trecut.

Acum se întâmplă acelaşi lucru cu enorm de mulţi dintre noi. Suntem rezultatul unei răzbunări oarbe, fiind înconjuraţi de aşa zişi oameni care funcţionează pe principiul tupeului mai mare. Vedem asta în comportamentul primitiv, în reprimarea iniţiativelor chiar dacă unele tâmpe, măcar îndrăzneţe. Vedem în trafic unde primează accidentele în detrimentul priorităţii. Vedem în modul de alimentaţie, în formele de distracţie, în şcoli, în modul în care profesorii se simt titulari şi atât, în demotivarea celor care doar iau bacul, nu devin absolvenţi de liceu.

Ce e mai grav este că transmitem starea de nevolnicie care caracterizează majoritatea îngrijorătoare a membrilor aceste societăţi în care toţi respirăm deopotrivă, direct către copiii noştri. Ce valori, valenţe şi virtuţi îi caracterizează pe copiii/elevii/adolescenţii de azi? Banul nemuncit? Bacul luat şi atât?

Duminică votăm. Unii spun că prezenţa va fi mare, de peste 60%. De parcă ar conta. Dacă duminică votul este rezultatul unei refulări, nu am făcut nimic. Nu înţelegeţi că sprijin continuitatea. Nicidecum! Sprijin votul inteligent, gândit, voit nu împins de la spate. Dacă duminică votăm, contăm, zic unii! Eu zic doar că dacă duminică votăm corect, determinăm, dăm formă poate cu mai mult fond.

Închei cu un citat care să vă dea de gândit.

„În România, tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul sistematic, pentru care viaţa este un prilej de capriciu subiectiv, de exerciţiu minor al dispreţului, de negativitate superficială. N-am întîlnit om care să aibă o mai slabă aderenţă la valori ca românul” – Emil Cioran

Votaţi duminică pentru România, nu pentru români. Nu intraţi în clubul chiulangiilor sistematici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă