sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Film Interstellar intrastelar

văzut şi Interstellar.

Se vede de la mai multe poşte şi găuri negre că este făcut de Nolan. Sunt foarte multe elemente din Inception care se regăsesc în Interstellar (şi aş putea spune chiar şi din Dark Knight anumite strategii ale integrării sunetului în planul acţiunii).

Filmul nu e SF deloc (poate e SF doar la faza cu andocarea care cinematic e imposibilă, indiferent dacă e făcută manual sau automat; da ştiu, SPOILER ALERT!). Foarte multe elemente sunt clare, "ei" de fapt sunt exact ce te poţi aştepta să fie, ştiinţa le poate explica pe toate.

Este însă o idee ce transcede din film şi care este, cred eu, ideea ce se doreşte a fi transmisă. Indiferent unde suntem, ce facem, cu cine vorbim, cum şi pe cine iubim, pe cine înjurăm, toţi, dar toţi care existăm unul lângă celălalt formăm un întreg, o fiinţă-colos cu enorm de multe suflete (aici includem şi trecutul şi viitorul). Spaţiul, timpul, gravitaţia, toate pot fi manipulate, controlate, pot coexista sau nu, însă dragostea este cea care trece de dimensiune, oricare ar fi natura acesteia. Indiferent dacă trecutul este o groapă de potenţial sau dacă viitorul este un val a cărui imensitate nici măcar nu ne-o putem închipui, dragostea întruchipează o dimensiune a umanităţii care lasă mult în spate celelalte dimensiuni şi forţe (spaţiul, timpul, gravitaţia, inerţia ş.a.m.d.) la nivelul potenţialului de a controla. Da, e posibil ca după postul ăsta hipiot să mi-o cam iau, dar asta e ideea clară a filmului. Pe lângă faptul că suntem fiinţe sociale, azi am mai realizat că suntem mai presus de toate şi fiinţe emotive. Şi mai ales, că asta ne uneşte.

Duceţi-vă să vedeţi Interstellar. Dar nu o faceţi decât dacă sunteţi odihniţi. Nu recomand să vedeţi filmul în timpul săptămânii după ce veniţi de la serviciu (vine 1 decembrie, dacă nu aveţi ce face ar fi o idee bună să îl vedeţi). E genul de film de la care ieşi puţin încruntat, poate pentru că nu l-ai înţeles şi vrei să îl mai vezi de vreo trei ori, sau poate l-ai înţeles perfect dar pui încruntat ideile în ordine pentru a extrage esenţa.

Un film bine făcut ce a fost lăudat în stânga şi în dreapta că ar aparţine genului SF dar e bine că nu a fost deloc aşa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă