miercuri, 24 decembrie 2014

O minciună bună şi necesară

Mă gândeam, inspirat de o scenă cheie din filmul The Good Lie, cât de liniştitor este pentru tine ca adult să ştii că minţi tocmai de Crăciun?

Filmul este despre 4, distinşi de altfel, locuitori ai continentului african, mai precis ai Sudanului, care, după o adevărată saga, ajung în SUA pentru a îşi relansa vieţile oropsite. Scena despre care aminteam mai sus implică o întrebare incomodă: "Dar, în Sudan, Moş Crăciun de ce nu vine?"

Răspunsul este, pe cât de evident, pe atât de incomod: pentru că în ţări ca Sudan, lumea nu îşi permite să viseze la Moşi rumeni la faţă şi veseli care aduc cadouri, care zboară pe o sanie lăsând dâre de vis în urmă. Există locuri pe planetă unde oamenii sunt prea închistaţi în propria lor suferinţă.


Reflectaţi azi, mâine sau când veţi înmâna cadourile, la cât de norocoşi sunteţi că aveţi lângă voi copii sau adulţi în stare să râdă şi să se bucure de ceea ce primesc, să se simtă ocrotiţi şi preţuiţi. Reflectaţi la faptul că, deşi minciună, însăşi existenţa Moşului, provenită dealtfel din timpuri imemoriale, este o minciună bună şi mai ales necesară pentru că aduce linişte, apropiere, căldură.

Reflectaţi la linişte şi ţineţi minte că sunteţi enorm de norocoşi. Pentru că sunt locuri în care Moş Crăciun nu vine defel.

Şi apoi, când aveţi timp, uitaţi-vă şi la The Good Lie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici îţi poţi manifesta opinia prin comentariul tău. Păstrează limita bunului simţ şi nu te avânta în critici în afara subiectului. Am tendinţe necontrolate de a şterge comentariile neadecvate.

Adaugă